Pandemi İAYOSB’de İşleri Durduramadı
COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında ‘Dış Ticarette Milli Güç İçin Dijital Çözüm, Uzaktan Erişim ve Sürdürülebilirlik’ başlıklı projesiyle İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan destek almaya hak kazanan İAYOSB, bölge müdürlüğü bünyesine kuracağı Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ile pandemi döneminde üye firmalara hedef pazar belirleme ve online yeni müşteri veya tedarikçi bulma konularında danışmanlık hizmeti verecek.
İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi (İAYOSB), COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında “Dış Ticarette Milli Güç İçin Dijital Çözüm, Uzaktan Erişim ve Sürdürülebilirlik” başlıklı projesiyle İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan destek almaya hak kazandı. Bu kapsamda İAYOSB Bölge Müdürlüğü bünyesinde Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kurularak bu alanında uzman bir ekip oluşturulacak.
Projeyle İAYOSB’de faaliyet gösteren firmalara, hedef pazar belirleme ve online müşteri veya tedarikçi bulma konusunda yeni sürece uyumlu dijital sistemler kullanarak danışmanlık hizmeti verilecek. Böylece salgının bölge ve ülke ekonomisi üzerindeki negatif etkisinin azaltılması hedefleniyor.
Uzaktan çalışma desteklenecek
İAYOSB Başkanı Murat Çökmez, projeyle, ihracat faaliyetleri kesintiye uğramış veya ihracat kapasitesini artırmak isteyen firmalara farklı konularda hizmet sunulacağını söyledi. Bu kapsamda firmaların dış ticaret stratejilerinin belirlenerek kendilerine özgü ihracat ve ithalat rotası çizebilmelerinin sağlanacağını anlatan Çökmez, “Ayrıca firmaların hedef ülke ve sektörleri belirlenerek kaynak kayıpları ve hata paylarının azaltılması hedefleniyor” dedi. Dış ticaret için gerekli olan ticari bilgi ve istihbaratı, dijital veri tabanları aracılığıyla sağlayarak, uzaktan çalışmayı destekleyici online iş bağlantılarının kurulmasında kanal oluşturmanın da projenin diğer bir hedefi olduğunu anlatan Çökmez, şöyle devam etti.
“Bu projede ayrıca, B2B hedef pazarların ve sonuç alıcı tekniklerin belirlenmesi için bilgi ve istihbarat desteğiyle doğru iş ortaklarına en kısa sürede erişim sağlarken, pazarlara daha hızlı giriş ve mevcut pazarların geliştirilmesi için danışmanlık vererek karlı büyümeyi desteklemek gibi amaçlarımız bulunuyor.”
Yenilikçi stratejiler
Güçlü işbirliklerinin, teknoloji ve uzun vadeli vizyonun bir ülkenin endüstri varlığının en önemli yapı taşları olduğunu vurgulayan Çökmez, “Bizler İAYOSB çatısı altında bu inançla ekonomi için katma değerli adımlar atıyor ve gelecek için yenilikçi stratejiler geliştiriyoruz” diye konuştu. OSB’lerin nitelikli yatırım bölgelerinin başı çeken çok önemli paydaşları olduğunu vurgulayan Çökmez, şöyle devam etti:
“Ülkemizin can damarı olan sanayinin rotasını birlikte çizerken, dümende olmanın derin sorumluluğu ile sanayiciler, tedarikçiler, yatırımcılar, AR-GE tutkunları ve üreten eller olarak geleceğimize umutla baktığımız yeni bir sayfada buluşuyoruz. İnanç eyleme, üretim aşkı ise büyümeye dönüşürken; Endüstri 4.0 gibi geleceğin sanayini inşa edecek çok önemli alanda kendimizi geliştirmeyi temel bir anlayış olarak benimsiyoruz. Bu amaçla değer zinciri oluşturmayı, akıllı üretim kavramlarını benimsemeyi, yeni sistem entegrasyonlarını araştırmayı ve daha dijital tabanlı makineleri yapımıza kazandırmayı birinci öncelik olarak görüyoruz.”
20 firma ile pilot uygulama
İAYOSB Bölge Müdürlüğü, bir anket çalışması yaparak bünyesindeki firmaların mevcut üretim ve ihracat kapasitelerindeki değişimin analizi yapacak. Bu çalışma sonucunda Dış Ticarette Milli Güç İçin Dijital Çözüm, Uzaktan Erişim ve Sürdürülebilirlik projesinin pilot uygulamasının yapılacağı 20 firma tespit edilecek. 3 aylık proje süresinde hizmet verilecek 20 firma için dış ticaret stratejileri ve 5 hedef pazar belirlenecek. Ayrıca pazar araştırması, potansiyel müşteri ve tedarikçi bulma çalışması yapılacak. Sunulan raporlar üzerinden firmaların performansı takip edilecek. Projenin sonra ermesinin ardından Dış Ticaret İstihbarat Merkezi, İAYOSB içinde faaliyetini sürdürecek ve talepte bulunan firmalara danışmanlık vermeye devam edecek.