ÇEVRE KORUMA VE KONTROL
BAĞLANTI İZNİ
Katılımcılar, kanalizasyon sistemine atık su bağlantısı yapmadan önce OSB tarafından belirlenen “Kanala Deşarj Standartları” doğrultusunda gerekli ise ön arıtma/arıtma tesisini, kontrol bacası inşaatını ve kanalizasyon sistemine bağlantıyı OSB’nin denetim ve gözetimi altında yapar. Daha sonra “Bağlantı İzin Belgesi” için “başvuruda” bulunur. Başvuru sonrasında İşletme, Çevre Koruma ve Kontrol Birimi tarafından ziyaret edilerek Çevre Mevzuatı, OSB Mevzuatı, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Mevzuatı kapsamında incelenir, yapılacak uygunluk değerlendirmesi sonrasında “Bağlantı İzin Belgesi” düzenlenir.
ATIK SU KONTROLÜ
İAYOSB’ de katılımcının atık sularının (kompozit/anlık) periyodik olarak kontrolü ve analizleri yapılır, böylelikle İAYOSB atık sularının iç izlemesi sağlanır.
ENDÜSTRİYEL NİTELİKLİ ATIKSULARIN TAŞITILARAK UZAKLAŞTIRILMASI/BERTARAFI
Çevre ve insan sağlığının korunması, sürdürülebilir ve etkin bir atık su yönetiminin oluşturulabilmesi için endüstriyel nitelikli atık suların, vidanjör, IBC, varil gibi araç/ekipmanla, uzaklaştırılması/bertarafı aşaması Bölge Müdürlüğümüzde güvenlik giriş ve çıkış noktalarında “kayıt” altına alınır, elde edilen veriler ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İSKİ ile paylaşılır.
DENETİM
Çevre Koruma ve Kontrol Birimi tarafından İAYOSB’de, işletmelere OSB Mevzuatı, Çevre Mevzuatı ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Mevzuatı kapsamında planlı ya da plansız denetimler gerçekleştirilir. Elde edilen sonuçlar, gereği yerine getirilmek üzere katılımcı ile paylaşılır.
İAYOSB ortak kullanım alanlarında genel olarak kontrolsüz emisyon, atık su, gürültü, atık ve artık gibi kirliliklerin bulunup bulunmaması, ortak kullanım alanlarının amaç dışı kullanımı gibi hususlarda gerekli kontroller günlük olarak yapılır, problem görülen alanlarla ilgili düzeltici/önleyici önlemler aldırılır.
İAYOSB’ de oluşabilecek atık su, koku, emisyon, atık ve artıklar gibi çevre problemlerinin çözümü için tarafları ilgilendiren hususlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İSKİ, belediye gibi kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak konunun denetim ve takip çalışması yapılır.
SIFIR ATIK
Sıfır Atık Projesi, kaynakların daha verimli kullanımının sağlanması, oluşan atık miktarının önlenmesi veya azaltılması, daha sürdürülebilir ürünler tercih edilmesi, atığın oluşması durumunda kaynağında ayrı toplanarak geri kazanımının elde edilmesi ile atık önleme yaklaşımını hedefler. İAYOSB, Sıfır Atık projesini İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü iştiraki ile yürütür ve bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce Pilot Organize Sanayi Bölgesi seçilmiştir. Bölge Müdürlüğümüzde bu konuda çalışmalar yapılmakta, katılımcılara Çevre Koruma ve Kontrol Birimi tarafından rehberlik hizmeti verilmektedir.
EVSEL ATIKLARIN BERTARAFI
İAYOSB, işletmelerden kaynaklanan evsel nitelikli atıkların bertarafı hususunda belediye ile koordinasyon sağlar.
VEKTÖREL MÜCADELE
İAYOSB ortak kullanım alanlarında Çevre Koruma ve Kontrol Birimi gözetiminde vektörel mücadele konusunda çalışmalar yapılır.
TEHLİKELİ VE TEHLİKESİZ ATIKLARIN BERTARAFI
Katılımcıya ait atık ve artıkların İAYOSB’ye giriş ve çıkışı kontrollü bir şekilde yapılır. Bu kapsamda katılımcılar atık ve artıklarını uzaklaştırırken “Tehlikeli/Tehlikesiz Atık Taşıma Formunun” ilgili alanlarını doldurarak atığı taşıyan firma yetkilisine, İAYOSB güvenlik noktasına iletmek üzere vermesi gerekir.
TANKER VB. ARAÇLARLA TEMİN EDİLEN İÇME VE KULLANMA SUYU
Katılımcının OSB dışından temin ettiği içme ve kullanma sularının “kaydı” tutulur. İçme ve kullanma suyu tankerleri İAYOSB’ ye kontrollü olarak giriş- çıkış yapar.