5. ÜSİMP Ulusal Patent Fuarı ve Üniversite Sanayi İş Birliği Kongresi, teknoparkların, TTO’ların, OSB’lerin, AR-GE ve inovasyon camiasının katılımıyla gerçekleştirildi. Kongrede İstanbul Anadolu Yakası OSB’nin teknoloji atakları dikkat çekti.
“Üniversite Sanayi İş Birliğinde Toplumsal Fayda İçin Ara Yüzlerin Rolü” temasıyla bu sene 5’inci kez düzenlenen ÜSİMP Ulusal Patent Fuarı ve Üniversite Sanayi İş Birliği Kongresi, İstanbul Harbiye Askeri Müzesi’nde düzenlendi. Etkinlikte, TTO’lar üniversitelerindeki öğretim elemanlarının patentlerini, sanayi AR-GE merkezleri patent ve teknolojilerini, teknoparklar da fikri mülkiyet ve akademi temelli filiz işletmelerini tanıtmak amacıyla stant açtı. Etkinlikte stant açan İstanbul Anadolu Yakası OSB’ye ise ilgi yoğundu.
TÜBİTAK Başkanı İAYOSB standında
İş birliğinde toplumsal fayda sağlanması noktasında paydaşların sinerjisine vurgu yapılan ve bu iş birliğinde TTO’ların önem taşıdığının vurgulandığı toplantıda ÜSİMP Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal konuşma gerçekleştirdi. İkili daha sonra, OSB’lerin de büyük ilgi gösterdiği iki günlük etkinlikte stant açan İstanbul Anadolu Yakası OSB (İAYOSB)’nin standını da ziyaret etti. Mandal, tüm OSB’ler arasında ilk kurulan Bilgi/Teknoloji Aktarım Ofisi hakkında İAYOSB Bölge Müdürü Ayla Dev’den bilgi aldı. Fuarı gezen İAYOSB Başkanı Murat Çökmez ise, tüm katılımcıların stantlarını tek tek ziyaret etti. OSB’nin Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Fincan da fuarı ve stantları gezerek güncel projelerle ilgili bilgi aldı.
Firmalarla birebir temas
İAYOSB Bölge Müdürü Ayla Dev, ÜSİMP Ulusal Patent Fuarı ve Üniversite-Sanayi İşbirliği Ulusal Kongresi’nde yaptığı konuşmada, 2019 Mart ayında kurulan Bilgi/Teknoloji Aktarım Ofisi hakkında bilgi verdi. Marmara Üniversitesi yürütücülüğünde Yenilikçi Ara Yüz (YAY) Yapıları Platformunun; üniversiteler, teknoparklar ve özel sektörün de olduğu birçok iştirakçiyi bir araya getirme başarısını gösterdiğini anlatan Bölge Müdürü Dev, ara yüz olarak sanayiyi temsilen İstanbul Anadolu Yakası OSB’nin seçildiğini söyledi. Dev, “Üniversite-sanayi iş birliğinin daha aktif hale getirilmesi amacıyla 2019 Mart ayında OSB’mizde kurulan Bilgi/Teknoloji Aktarım Ofisi, OSB’lerde ilk olma özelliğini taşıyarak, iki makine mühendisi arkadaşımızın istihdamı sonucu çalışmalarına başlamıştır. Çalışanlarımız, Marmara Üniversitesi İnovasyon ve Teknoloji Transfer Merkezi (MİTTO) desteğinde 2 aylık bir eğitim sürecinden geçtikten sonra OSB’mizde bulunan firmalarla bire bir görüşmeler gerçekleştirerek, sanayicilerimizin üniversitelerden beklentileri, sorun, ihtiyaç ve taleplerini tespit ederek çözüm getirecek arayışlara girmiştir” dedi.
Danışmanlık hizmeti
Talep eden İstanbul Anadolu Yakası OSB firmaları için TÜBİTAK çağrıları ve fikri sınai mülkiyet hakları konularında da danışmanlık ve tanıtımlarda bulunan Bilgi/Teknoloji Aktarım Ofisinin çeşitli fuar ve etkinliklere katılım sağlayarak tanıtımlar gerçekleştirdiğini aktaran Dev, “Öte yandan ofis, OSB bünyesindeki firmalarımızı, TÜBİTAK KOSGEB çağrıları gibi uygun fon programlarından yararlanabilmeleri için bilgilendirme ve danışmanlık yapmaktadır. Ofis, gerektiğinde patent, proje, girişimcilik gibi diğer birimleri de sürece dahil etmek üzere yapılandırılmıştır” diye konuştu.
Bölge Müdürü Ayla Dev, İstanbul Anadolu Yakası OSB’nin, Bilgi/Teknoloji Aktarım Ofisi ile gelecek adına neler hedeflediğini de anlatarak, “Bütün bu anlattığımız hizmetler ile birliktelik kurulan Bilgi/ Teknoloji Aktarım Ofisi olarak ülkemizde örnek bir yapılanma amacı güdülmektedir. Bilgi/Teknoloji Aktarım Ofisi hizmetlerini İstanbul Anadolu Yakası OSB firmaları başta olmak üzere, çevre OSB’lerde de gerçekleştirmek ilk hedeflerimiz arasındadır” ifadelerine yer verdi.
Diğer OSB’ler de faydalanacak
Üniversite sanayi iş birliğinin yanı sıra lise ve üniversite öğrencilerinin sanayiyi daha iyi tanımasının, yapılan çalışmaları görmesinin amaçlanmasıyla birlikte, projelerin verimliliğini arttırarak üretim ve istihdam odaklı ekonominin gelişimine katkıda bulunmanın başlıca hedefleri olduğunu dile getiren Ayla Dev, “Bunun yanında Bilgi/Teknoloji Aktarım Ofisi çalışmaları altında kurulması planlanan “Enerji Verimliliği Birimi” ve “Dış Ticaret İstihbarat Merkezi”nin başta OSB’miz olmak üzere diğer OSB’ler için de çok faydalı işler yapacağı inancındayız” dedi.
178 patent sergilendi
Kongre açılışında konuşan ÜSİMP Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest de Platformun çalışmaları hakkında bilgi verdi. ÜSİMP Ulusal Patent Fuarı ve Üniversite Sanayi İş Birliği Kongresi’ne bu sene ilk kez TTO’ların, OSB’lerin, teknoparkların ve AR-GE merkezlerinin de katıldığını kaydeden Serbest, patent fuarının amacının, geliştirilen teknolojilerle Türkiye’de yerleşik sanayiyi buluşturmak olduğunu kaydetti. Serbest, fuarda 178 patentin sergilendiğini, 80 adet de B2B ikili görüşme gerçekleştirildiğini söyledi. Teknolojinin, ülkelerin ekonomik büyülerine son 50 yıldaki etkilerini anlatan Serbest, “Bilginin ikiye katlanma süreleri M. Ö. 100 yılından 1700’e kadar 1.800 yıl iken, bu süre 1980’den 1988’e kadar 8 yıla, günümüzde ise 12 aya kadar düştü. Nesnelerin internetinin (IoT) yaygınlaşmasıyla birlikte, bu değerin 12 saate düşeceği düşünülüyor” dedi.