Koronavirüs salgını ile ilgili alınan tedbirler çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün şehirlerarası seyahatlere kısıtlama getirildiği açıklandı. Buna göre 30 büyük şehir ile Zonguldak iline giriş ve çıkışlar sınırlandırıldı. Sonrasında İçişleri Bakanlığı da bu önlemin uygulamasının esaslarına dair bir genelge yayınladı. Genelgede iş hayatına yönelik bazı istisnalar getiriliyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO, bu konuda üyelerine bir duyuru yaparak Bakanlığını uygulama esasları hakkında bilgilendirdi. İSO tarafından yapılan duyuru şöyle:
İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan “Şehir Giriş/Çıkış Tedbirleri Ve Yaş Sınırlaması” genelgesi gereğince Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak ili için giriş çıkışlarda sınırlamalar getirilmiştir. Bu konu kapsamında iş hayatı ile ilgili bazı istisnalar getirilmiş olup bu hususlara ilişkin uygulama esasları aşağıdaki gibidir;
A-Genelgenin 3-a maddesi: Temel ihtiyaç (gıda/temizlik vb.) malzemeleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere tüm ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli olan ürün ve/veya malzemelerin lojistiği, üretimi ve naklinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar ve araçları; malın cinsi, teslimat yeri/alıcı adresi, teslimat tarihini gösteren taşıma irsaliyesi, teslimat makbuz veya fatura vb. belgeleri ile giriş/çıkış yapabileceklerdir. Belirtilen amaçlarla kısıtlanan illere giriş yapanlar, giriş amacını gösteren belgeler ile 72 saat sonrasına kadar teslim ilinden ayrılarak ilk çıkış iline dönebilecektir.
B-Genelgenin 3-d maddesi hükmü gereğince; çalışma hayatı içerisinde yer alan yönetici, çalışan ya da işyeri sahiplerinin ikamet ve işyerlerinin farklı illerde bulunması durumunda iller arasındaki giriş çıkışları; bu durumları ispatlayan belgeleri (ikamet belgesi, SGK kayıt belgesi) trafik kontrol noktalarında ibraz etmek şartı ile yapabileceklerdir.
Firma sahibi olup SGK kayıt belgesi bulunmayanlar firma ortağı olduğunu belgelemesi (ticaret sicil gazetesi gibi) gerekecektir. Bu kişilerin ikamet belgesi ibraz ederek ikamet ve işyerlerinin farklı illerde olduğunu belgelemeleri gerekecektir.
Çalışanlarını servis aracıyla transfer eden işletmeler isterlerse kontrol noktalarından daha hızlı geçiş sağlayabilmek adına araçları için geçiş kartı alabilirler. Söz konusu geçiş kartı temini için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Anadolu Yakası Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne müracaat edilecektir. İlgili müracaatı firma tüzel kişiliği araç ruhsatı ile birlikte gidiş/geliş güzergahları belirtilecek şekilde yapacaktır.İş hayatı ile ilgili şahıs transferlerinde trafik yoğunluğundan etkilenmemek için, sabah saatlerinde İstanbul’dan Kocaeli yönüne gidişlerde Kurtköy Bağlantı Sapağı’ndan müstakil şerit tahsis edilecektir.
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı Genelgesi için lütfen linke tıklayınız.
18- 20 yaş arasındaki gençlerle ilgili istisnaları içeren ek genelgede ise özel sektörde çalışanların sokağa çıkma yasağından muaf tutulacağı ifade edilmektedir.
Buna göre 18-20 yaş arasında olup kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, özel sektörde düzenli çalıştığını sosyal güvenlik belgesiyle ortaya koyanlar ile mevsimlik tarım işçileri, sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak. Sokağa çıkma yasağından muaf tutulanlar istisna kapsamında olduklarını kanıtlayacak belgeleri yanlarında bulundurmak ve denetimler sırasında bu belgeleri göstermek zorunda olacak.
Genelgeye ulaşmak için lütfen linke tıklayınız.